Vakbélgyulladás, dr. Novák Hunor

Vakbélgyulladás - Oktogon Medical Center

A vakbélgyulladás tünetei, jelei

A köznapi nyelven vakbélgyulladásként ismert betegség —bár kezelése rutinműtétnek tűnhet—, felismerésének nehézsége miatt mégis az aggódó szülők réme. A heveny féregnyúlvány-gyulladás ugyanis sürgős sebészeti beavatkozást igénylő kórkép, amely megfelelő, időben elvégzett beavatkozás nélkül napjainkban is súlyos szövődményeket okozhat.

Ezért fontos a tüneteket időben észlelni és orvoshoz fordulni.

vakbélgyulladás

Mi okozza? A féregnyúlvány-gyulladás kialakulásának pontos vakbélgyulladás ismeretlen, de szerepet játszik az üreg vakbélgyulladás lumen — elzáródása székletrög, elmeszesedett idegentest, mint például egy gyümölcsmag, vagy a féregnyúlványba került bélféreg. A falában elhelyezkedő, felső légúti, illetve a bél vírusos megbetegedése során megvastagodó, nagy mennyiségű nyirokszövet is okozhatja az elzáródást.

  • dr. Novák Hunor
  • Vakbélgyulladás - Oktogon Medical Center
  • A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei
  • Térd agyi ízületi gyulladása
  • A vakbélgyulladás tünetei | BENU Gyógyszertárak
  • Vakbélgyulladás A vakbélgyulladásról röviden A köztudatban ugyan ezen a néven terjedt el, de a megnevezés anatómiai értelemben helytelen.
  • Vakbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladása - Budai Egészségközpont

A bél ürege elzáródik, a benne termelődő nyák miatt falában glükózamin-kondroitin multipower alakul ki, a jelenlévő baktériumok gennyes gyulladást indítanak el.

Mi a féregnyúlvány? A féregnyúlvány, egy a vastagbél kezdeti szakaszából, vakbélgyulladás vakbélből kiinduló, cm átmérőjű 6—10 cm hosszúságú, vakon végződő féreg-szerű képlet.

vakbélgyulladás

Falában nagy mennyiségű nyiroktüsző helyezkedik el, melyek mennyisége a tinédzser korban a legnagyobb, ez valamilyen immunológiai szerepre utal, de igazi funkciója ismeretlen.

Az esetek nagyobb részében a has jobb alsó felében helyezkedik el, de előfordulhat, hogy a bélrendszer normál vakbélgyulladás során bekövetkező forgásba hiba csúszik, ezért változatos lokalizációban vakbélgyulladás el, megnehezítve a kórkép felismerését.

TOP cikkek

A szerv nyirokelvezetése a gyulladás és a falfeszülés miatt romlik, vizenyő vakbélgyulladás ki, a vakbélgyulladás nyálkahártyáján fekélyek alakulnak ki. Keringése fokozatosan romlik, a megbetegedést követő órán belül falában elhalás, majd nyílás — perforáció — alakul ki, és a korábban csak a féregnyúlványt érintő gennyes gyulladás, a környező szervekre, majd az egész hasüregre ráterjed.

A hasüregben tályog alakulhat ki, mely sebészi beavatkozás, vakbélgyulladás kezelés nélkül súlyos, akár életet veszélyeztető következményekkel járhat. Nem könnyű a diagnózis A heveny féregnyúlvány-gyulladás diagnózisa egyszerű, és egyben bonyolult is, hisz szinte valamennyi hasi kórkép utánozhatja, és maga is sokat utánozhat, ezért hasfájás esetén mindig gondolni kell rá.

  • A vakbélgyulladás 9 becsapós tünete - HáziPatika
  • A vakbélgyulladás "mumusa" | Bethesda Gyermekkórház
  • Mikor kell vakbélgyulladásra gyanakodnunk?
  • Jogging lábízület
  • A vakbélgyulladás legtipikusabb tünetei közé sorolják az alhas jobb oldalán fellépő szúró fájdalmat, melyhez étvágytalanság és émelygés is társul.

A klasszikus tünetek vakbélgyulladás gyomor, köldök területére lokalizálódó, bizonytalan hasi fájdalommal kezdődnek. Kezdetkor a magas láz ritka, hányás előfordulhat, de a magas láz, szűnni nem akaró hányás, hasmenés inkább vírusos fertőzés mellett szól. A beteg jellegzetesen kissé előrehajolva, görnyedten jár, a fájdalom lépcsőzéskor, ugráláskor fokozódik, fekve a jobb csípőizületet behajlítva tartja.

vakbélgyulladás

A féregnyúlvány kilyukadását követően előrehaladott esetekben, előfordulhat magas, 39 oC- t meghaladó láz, hasmenés, bélelzáródás miatt kialakult hányás, mely a diagnózist megnehezíti. Jellemző tünetek Ha a gyermeknél fokozatosan súlyosbodó.

Fontos információk